Verantwoorde en natuurlijke zonnebrandcrème

Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien, rent heel Nederland massaal de tuin in of het strand op. Na maanden grauw en regenachtig weer snakken we naar wat warmte en licht. Dat is heel begrijpelijk, maar het is wel belangrijk om ons goed te beschermen tegen de zon. Vooral na maanden dikke lagen kleding, en maar weinig zonlicht, is onze huid niets meer gewend. Verbranding door de zon gebeurt sneller dan je denkt en heeft veel nare gevolgen. Vergeet daarom niet om je goed in te smeren met een verantwoorde en natuurlijke zonnebrandcrème .

Wat doet zonnebrandcrème?

We weten allemaal wel dat we ons goed moeten insmeren voordat we de zon ingaan, maar waarom eigenlijk? Wat doet zonnebrandcrème voor onze huid? Zonnebrandcrème biedt bescherming tegen UV-A en UV-B. Dit is zonnestraling die schadelijk is voor onze huid. UV-A straling kan zorgen voor veroudering van onze huid, terwijl UV-B straling de schuldige is wanneer onze huid is verbrand. UV-A straling is altijd aanwezig, ook in de herfst- en wintermaanden, en wordt niet tegengehouden door glas of door bewolking. Deze straling dringt diep door in de huid en goede bescherming is daarom belangrijk. UV-B daarentegen neemt toe met de intensiteit van de zon. Deze straling zorgt voor de verkleuring van onze huid, maar kan ook nare verbranding tot gevolg hebben. Beide vormen van UV-straling spelen een rol bij de ontwikkeling van huidkanker.

Minerale zonnebrand versus chemische zonnebrand

Als je op zoek gaat naar een zonnebrandcrème kan het aanbod nogal overweldigend zijn. Er zijn ontzettend veel verschillende crèmes en merken om uit te kiezen. Hoe maak je uit dit enorme aanbod de meest verantwoorde keuze? Je kunt bij zonnebrandcrèmes kiezen uit minerale zonnebrand of chemische zonnebrand. Verreweg de meeste crèmes in de schappen zijn chemische zonnebrandcrèmes. Deze producten bestaan uit een chemisch zonnefilter, zoals oxybenzone en octinoxate, dat de huid beschermt tegen UV-straling. Dit filter beschermt tegen straling omdat de moleculen worden geabsorbeerd, maar door de invloed van UV-licht neemt de werkzaamheid van de bescherming wel geleidelijk aan af.

Minerale zonnebrand maakt gebruik van een zonnefilter van titaniumdioxide en zinkoxide. Deze ingrediënten beschermen tegen zonnebrand door te fungeren als een soort spiegel op de huid. De straling wordt hierdoor afgestoten. Zolang de laag aanwezig is op de huid, is de huid beschermt tegen de invloed van straling. Nadeel is wel dat deze minerale filters vaak een ‘witte waas’ achterlaten op de huid. Om dit te voorkomen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van nanodeeltjes in zonnebrandcrème.

Minerale zonnebrand wordt vaak gezien als een meer natuurlijke zonnebrandcrème omdat het werkzaam is als laag op de huid, in plaats van in de huid, en minder synthetische ingrediënten bevat. Aanbieders van natuurlijke zonnebrandcrème zonder nanodeeltjes, parabenen en synthetische parfums hebben hierbij de voorkeur. Merken als Lavera, Naïf en Loofy’s voldoen aan deze wensen, maar er zijn nog veel meer mooie merken die rekening houden met mens, dier én milieu.

After sun

Mocht je toch te lang in de zon hebben gezeten? Dan biedt after sun zeker verkoeling en verlichting. Wist je dat je zelf heel eenvoudig een natuurlijke after sun kunt maken? Producten als komkommer, rauwe aardappel en yoghurt (echt waar!) bieden verkoeling voor de verbrande huid. En aloë vera is bewezen effectief als hydraterend en verlichtend middel.

Maar natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Zorg er dus altijd voor dat je jouw huid goed beschermt met zonnebrand als je naar buiten gaat op zonnige dagen. En vergeet niet om op de warmste momenten van de dag de schaduw op te zoeken of een hoed te dragen. Een zongebruinde huid is misschien mooi, maar absoluut niet de huidschade waard!

Nu winkelen

Elke aankoop maakt een verschil. Kies voor duurzaamheid met onze milieuvriendelijke opties.