Plasticvrij tandenpoetsen? Met deze 6 producten poets jij voortaan plasticvrij!

Plasticvrij tandenpoetsen is een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse persoonlijke verzorging. Zodra we wakker worden én vlak voordat we naar bed gaan poetsen we, zonder daarbij na te denken, onze tanden lekker fris en schoon. Maar heb je er wel eens bij nagedacht hoeveel plastic hierbij verbruikt wordt? Het overgrote gedeelte van alle tandenborstels is namelijk gemaakt van plastic, onze tandpasta zit in een plastic tube en we flossen met niet al te milieuvriendelijk nylondraad. Zo ontstaan er jaarlijks bergen met plastic afval.

Dit kan echter een stuk milieuvriendelijker en duurzamer, want de meeste producten die bij het tandenpoetsen komen kijken zijn tegenwoordig in een groenere variant verkrijgbaar. Met de volgende 6 producten poets jij voortaan helemaal plasticvrij.

Kies voor de bamboe tandenborstel

We verslijten gedurende ons leven ontzettend veel tandenborstels. Gemiddeld vervangen we een tandenborstel iedere 3 maanden. Dat zijn er dus 4 per jaar oftewel 16 per gemiddelde huishouding! Qua plasticvervuiling doen de tandenborstels dus niet onder aan de overige verzorgingsproducten in jouw badkamer.

Maar er bestaan duurzame alternatieven, zoals onze Eco Nutty bamboe tandenborstel, die gemaakt zijn van FSC-gecertificeerd bamboehout. Bamboe is momenteel razend populair en één van ‘s werelds snelst groeiende houtsoorten. Deze tandenborstels dragen het label ‘100% natuurproduct’ en zijn voor 95% biologisch afbreekbaar.

En om je tandenborstel langer fris te houden en hygiënisch mee te nemen op vakantie, kun je jouw bamboe tandenborstel voortaan bewaren in onze 100% biologisch afbreekbare tandenborstel koker. De tandenborstel koker is eveneens gemaakt van gecertificeerd bamboehout en gerecycled katoen en dus een mooi duurzaam alternatief voor de plastic tandenborstel koker. Een mooie bijkomstigheid is dat de koker er ook nog eens erg mooi en strak uitziet.

Plasticvrij tandenpoetsen met plasticvrije tandpasta

Maar niet alleen de plastic tandenborstels zijn verantwoordelijk voor een grote berg plastic afval op onze vuilnisbelten. Ook de tandpasta tube is een belastend product voor het milieu. Zo belanden er jaarlijks miljarden plastic tubes in de prullenbak. Daarnaast bevatten veel van de reguliere tandpasta’s (micro)plastics die ongemerkt door het doucheputje terechtkomen en daarna naar onze oceanen afdrijven.

Gelukkig bestaan er een aantal groene alternatieven voor een duurzamere mondverzorging met tandpasta. Wist jij dat tandpasta tegenwoordig ook in andere vormen verkrijgbaar is?

Tandpasta tabletten

Een mooi alternatief voor de gangbare vloeibare tandpasta zijn de tandpasta tabletten. Deze tabletten hebben geen plastic verpakking en zijn eenvoudig mee te nemen op reis. Het is misschien wel even wennen om met een tabletje te poetsen, maar ben je er eenmaal aan gewend dan wil je waarschijnlijk nooit meer anders.

Het gebruik van de tandpasta tabletten is erg eenvoudig: neem een tabletje in je mond, kauw het kapot en poets met je tandenborstel zoals je gewend bent. Nieuwsgierig? Onze Denttabs tandpasta tabletten worden geheel plasticvrij verpakt, zijn vegan én zijn verkrijgbaar met fluoride en zonder fluoride.

Tandpastapoeder

Vind je het stukbijten van een tabletje toch niet zo’n fijn idee? Niet getreurd, we hebben dan nog een ander duurzaam alternatief voor de traditionele tandpasta tube. Zo kun je namelijk ook kiezen voor tandpastapoeder. Voor het poetsen met tandpastapoeder maak je je tandenborstel nat. Vervolgens dip je jou tandenborstel in de poeder en kun je beginnen met het poetsen van je tanden.

Gevoelsmatig komt het poeder het dichtst in de buurt van het poetsen met een klassieke tandpasta. Wil jij dit uitproberen? Kijk dan eens naar onze Loofy’s tandpoeder. Deze fluoride-vrije tandpastapoeder van Loofy’s reinigt je tanden op een natuurlijke manier. De poeder bevat geen fluoride of microplastics en wordt zonder plastic verpakking geleverd! Duurzamer kan bijna niet.

Duurzaam flosdraad

Ook flosdraad is zo’n product waarvan de meesten zich niet bewust zijn dat het gebruik daarvan belastend kan zijn voor het milieu. Floss wordt in de meeste gevallen namelijk van nylon gemaakt. Voor de productie van nylon wordt veel aardolie gebruikt en de afbraak van nylon blijkt weer erg lastig te zijn. Daarnaast worden deze nylon draden veelal om plastic rollen gewikkeld wat uiteindelijk weer bij het plastic afval terechtkomt. Een product waar wij dus liever een alternatief voor bieden.

Daarom hebben wij voor flosdraad een mooi alternatief beschikbaar: onze flosdraad- mint met een heerlijk verfrissend mint smaakje van The Humble Co. Deze floss is gemaakt van maiszetmeel en bioplastic verpakt in verpakking van recyclebaar karton dat tevens dient als floss-dispenser.

Nu winkelen

Elke aankoop maakt een verschil. Kies voor duurzaamheid met onze milieuvriendelijke opties.