5 onverwachte manieren om te recyclen

Om de groeiende afvalberg op de wereld terug te dringen, is goede recycling ontzettend belangrijk. Door ons papier, glas, plastic, gft en restafval te scheiden, creëren we mogelijkheden tot het hergebruik van heel veel materialen. Dit spaart nieuwe grondstoffen uit en maakt een groot verschil in CO2 uitstoot voor productie en vervoer. Bovendien scheelt het afval waar niets anders mee gedaan kan worden dan verbranding of opslag. Steeds meer mensen zijn actief aan het recyclen geslagen thuis. We sparen onze flessen netjes op en leveren deze in bij de supermarkt. We brengen ons glas trouw naar de glasbak. En we scheiden ons gft zoveel mogelijk. Sommige mensen hebben zelfs hun eigen compostmaker of composthoop thuis. Dat gaat de goede kant op! Maar wist je dat je deze dingen ook heel goed kunt recyclen?

Plastic doppen

We leveren plastic flessen in bij de supermarkt of scheiden ze via het plastic afval. Maar wist je dat de doppen van plastic flessen ook kunt gebruiken om een goed doel te steunen? Door deze doppen op te sparen en te doneren aan een organisatie als KNGF wordt de opbrengst van de doppen gebruikt voor een goed doel. Zo ben je goed bezig met recycling én maak je een waardevolle organisatie heel erg gelukkig.

Kleding

Wist je dat oude kleding ook gewoon gerecycled kan worden? Zelfs die kapotte sok is nog erg waardevol! Door al jouw oude en versleten kleding te doneren via een kledingbak, kunnen de materialen worden hergebruikt. De schone en hele kleding wordt hergebruikt en de kapotte kleding wordt verwerkt tot isolatiemateriaal of poetslappen. Maak er dus een goede gewoonte van om oude kleding altijd in te leveren.

Handdoeken

Gooi versleten handdoeken voortaan niet zomaar weg. Je kunt namelijk een lokale dierenverzorgingsinstelling hier heel blij mee maken. Instanties als de dierenambulance of het lokale asiel zijn vaak heel blij met handdoeken, washandjes en theedoeken. Ze gebruiken ze om de dieren te wassen en te verzorgen en in hun verblijf. Oude knuffels zijn trouwens ook vaak welkom.

Luiers

Ouders met jonge kinderen weten als geen ander hoeveel extra afval een kind met zich meebrengt. Al die luiers dragen enorm bij aan de afvalhoop. Gelukkig kun je in steeds meer gemeentes in Nederland de luiers recyclen. Dit kun je doen door de luiers gescheiden in te leveren. Veel kinderdagverblijven en zorginstellingen bieden bovendien de mogelijkheid om de luiers te recyclen. De luiers worden vervolgens gebruikt voor de productie van biogas.

Gereedschap

Je verwacht het misschien niet, maar zelfs gereedschap kan tegenwoordig gerecycled worden. Via een organisatie als Gered Gereedschap kun je jouw gereedschap een tweede leven geven. De organisatie zamelt oud gereedschap in en knapt dit op voor hergebruik. Deze materialen worden verzonden naar landen als Kameroen, Kenia, Oeganda en Tanzania om lokale ondernemers daar op weg te helpen. Is een stuk gereedschap echt niet meer te redden? Dan zorgen zij voor de juiste verwerking ervan. Je vindt de inzamelingspunten voor gereedschap vaak bij de lokale bouwmarkt.

Heb jij ook unieke of bijzondere manieren om te recyclen ?
ik hoor het graag in de comments.

Nu winkelen

Elke aankoop maakt een verschil. Kies voor duurzaamheid met onze milieuvriendelijke opties.